fredag 29 augusti 2008

Lamm på pinne

Och så var midsommarafton här med sol och allt! Äntligen får man väl säga, även om början på juni påminde oss om klimathotet. Nåja, klimathot eller inte, firandet gick till på traditionsenligt vis med dans runt stången, sill och dill och mer därtill.

I Upplands Väsby firas midsommar bland annat i Smedby där Väsby folkdansgille för den svenska traditionen vidare med Små grodorna, spelemän och folkdans - ett uppskattat och välbesökt evenemang bland Väsbybor. Dessutom var det en vikingamarknad på Gunnes gård, vår (låtsas)vikingaby där det fanns både konsthantverk och minirunstenar att köpa. En minirunsten passar överallt!

Mina barn var dock måttligt intresserade av minirunstenar och träslevar och vikingahalsbandet som de fick i fiskdammen var trätt med svarta matta kulor, gjorda av någon sorts lera, glittrade alldeles för lite (dvs. inget alls) för att riktig falla dem i smaken. Höjdpunkten för dem var istället godisståndet där man kunde köpa stora polkagrisklubbor och sockervadd och självklart de fick både klubba och sockervadd. Det säljs sockervadd i Smedby en gång om året så då får man passa på!

Ellie, som redan innan var klart skeptisk till masspsykosen runt stången tittade mycket, mycket misstänksamt på sockervadden, ryggar tillbaka lite och säger med eftertryck:

- Nej, jag vill inte ha lamm, mamma! Jag äter inte lamm, jag äter bara klubba!

Inga kommentarer: