fredag 23 januari 2009

Skandinaviskt ris

Vi äter inte ris så ofta men i bland är jag ambitiös och i dag var en ambitiös dag. Men när jag läser på påsen blir jag lite förvirrad. Tillagningsanvisningarna skiljer sig åt beroende på vilket språk man läser på.

Alla är överens om att 5 dl vatten passar till 3 dl ris men sedan skiljer det sig åt. I Sverige ska man koka riset i 15 minuter för att därefter låta det dra i 5 minuter.

I Danmark ska riset bara koka i 10 minuter men sedan ska det dra i 10-15 minuter.

Har man bråttom ska man koka riset på norska för där räcker det med 15 minuters koktid och 3-5 minuters vilotid.

Man sparar hela 2 minuter på att koka riset norskt! Det ni. Å andra sidan sparar man energi på att koka det danskt. Svenskt ris är lite mittemellan. Lagom.

2 kommentarer:

Chrissan sa...

Tack för att du gav mig ett gott skratt just när jag var lite nere...orsaker hittar du här:
http://chrissanssvammel.blogspot.com/2009/01/chockad.html

moi sa...

haha, jag har läst det jag med! Otroligt underhållande!
Jag hittade även en liknande i instruktionerna till hårfärg. Bodde man i Finland behövde färgen inte verka lika länge. Skumt det där.